Psykolog Bo Hejlskov Elvén

”En trygg bostad kan minska stress”

Psykolog Bo Hejlskov Elvén är legitimerad psykolog och författare som även utbildar och föreläser om lågaffektivt bemötande, LSS och kognitiva funktionsnedsättningar. Han är en välkänd profil inom branschen och en av Emrahus närmsta rådgivare under lång tid. Han har tillsammans med Robin lagt grunden för konceptet som Emrahus LSS-boende bygger på.

Våra Emrahem är utformade tillsammans med psykologer och personal inom LSS.
Våra Emrahem är utformade tillsammans med psykologer och personal inom LSS.

Bo kom i kontakt med Emrahus 2015 då han var inbjuden att tala om LSS på en konferens. Han visade då upp exempel på vanliga ”fel” som ofta begicks i samband med att man byggde LSS-bostäder. Exempelvis att köket är byggt i en vinkel eller i U-form så att det uppstår en återvändsgränd som personal eller boende inte kan backa ut från om en stressig situation uppstår.

Slog ihop sina erfarenheter

Emrahus VD, Robin, var också inbjuden att tala om ett LSS-boende man vunnit pris för i Gävle. Robin insåg under Bos presentation att de hade begått en del av de misstagen som nämndes. 

Ja, det var faktiskt lite roligt. Men Robin haffade mig efteråt. Han var genuint nyfiken på hur man kunde bygga bättre LSS-bostäder på de boendes villkor, berättar Bo.

Bo och Robin slog sina huvuden ihop. Robin med en lång erfarenhet av arkitektur, design och energieffektivt byggande. Bo med sin erfarenhet inom LSS, kognitiva funktionsnedsättningar och lågaffektivt bemötande. Målet var att skapa världen bästa LSS-boende på de boendes villkor. 

Vi måste förstå att en lägenhet i ett LSS-boende är hyresgästens egna hem. Även om det råkar finnas personal knutet till boendet som ska stötta. Och det är också viktigt att förstå att behoven hos den som bor i ett LSS-boende är väldigt individuellt. Därför var vi tvungna att tänka brett för att ta hänsyn till så många behov som möjligt.

Alla påverkas av den fysiska miljön.

Skapa riktiga hem

Både Bo och Robin visade sig brinna för just det: att LSS-boendet ska vara ett riktigt hem. Utan hinder i vardagen. Därför vara man tvungen att utgå ifrån de funktionsnedsättningar som hyresgästerna kan tänkas ha.

Generellt kan man säga att vi har jobbat mycket med kognitiv tillgänglighet och tänkbara utmaningar kopplade till överstimuli, intryck, orientering, fokus och förutsägbarhet.

Intryckssanering

Bo menar att vissa personer med funktionsnedsättningar utmanas när många intryck staplas på varandra. Det kan handla om känsel, syn eller ljud. Och i vissa fal kan man även ha problem att sortera bland intrycken. Det vill säga att ljudet från bussen på gatan, grannens spolande och TV-ljudet uppfattas lika starkt. 

För att ens bostad ska upplevas som ett riktigt hem så måste man bygga lägenheter där man tar hänsyn till detta. Just ljud är ofta en utmaning. Det kan handla om lyhörda lägenheter, antingen med ljud utifrån, från grannen eller korridoren. Det kan i sin tur skapa stress som i slutändan riskerar att resultera i ett utåtagerande beteende.

Det är viktigt att lägenheten inte är lyhörd.
När vi utformar en lägenhet för en person med kognitiva funktionsnedsättningar så handlar det mycket om att erbjuda tillräckligt med utrymme och minska risken för stressande situationer.
Bild för citat
Bo Hejlskov ElvénPsykolog

Det eländiga ljudet

Emrahus hade redan från början en fördel när det gällde just ljud eftersom byggtekniken har utgått ifrån en passivhusmodell. Det vill säga täta och energieffektiva hus. Vilket också gör dem väldigt tysta.

Ja, det var en stor fördel att bra ljud var något som Emrahus redan hade med i sin arkitektur i husen.

En generell intryckssanering av visuella element var också viktiga. Inte bara för att minska stress men också för att minska känslan av institution. Om man ska bygga lägenheter som känns som vilken lägenhet som helt så måste vi dölja vissa funktioner som det ändå ställs krav på i en LSS-bostad. Till exempel sprinklers och ventilationskanaler som är dolda i taket på Emrahus LSS-lägenheter.

Det störiga ljuset

Ljus är en annan utmaning som kan bidra till hur miljön upplevs.

Hos vissa personer med autism så kan skarpt ljus eller skarpa ljuskontraster bli stressande och uppfattas som flimmer. Även dålig belysning kan ha flimmer som de flesta inte kan uppfatta. Det blir däremot otroligt påfrestande för en person som kan uppfatta flimret.

Emrahus har därför jobbat med belysning på olika fronter. Dels med smart belysning och solsavskärmning för att minska skarpt ljus. Och del genom att erbjuda Human centric lighting som främjar människans naturliga dygnsrytm.

I taket finns dolda sprinklerhuvuden.

En klok planlösning

En av de faktorer som Bo har varit mest rådgivande kring i Emrahus LSS-bostäder är just den aspekten som gjorde att Robin och Bo började prata inledningsvis: planlösningen.

När vi utformar en lägenhet för en person med kognitiva funktionsnedsättningar så handlar det mycket om att erbjuda tillräckligt med utrymme och minska risken för stressande situationer.

Ett exempel är hallen. Många LSS-bostäder har små hallutrymmen. Men då vissa personer kan behöva stöd av två personal vid på- och avklädning så blir det snabbt trångt. Vilket leder till stress. Och i värsta fall utåtagerande beteende.

Såklart. De flesta av oss hade blivit stressade av att trängas på en så liten yta. Därför har Emrahus en öppen hall och alltid två utgångar i exempelvis badrummet. Men det handlar också om förutsägbarhet och orientering. Det betyder att vi använder färg för att markera exempelvis tvättstället för att underlätta orienteringen. Varje aktivitet har också sin egen plats. Vi äter vid matbordet. Det finns ett sovrum där vi sover. Precis som en helt vanlig lägenhet.

Badrum med två utgångar.

*” anger obligatoriska fält

Ladda ner

Vad skoj att du vill veta mer. Fyll i din email, så skickar vi dig en kopia / länk till vart du kan ladda ner filen/erna.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Boka ett digitalt möte

Är du en kommun eller vårdbolag som vill få en mer omfattande genomgång av klokheten i våra husmodeller så boka ett digitalt möte med en av våra boendeutvecklare. Ett digitalt möte tar ca 30-45 minuter.

Vad vill du veta mer om?

Din kontaktinformation

Jag kommer från:
Jag är särskilt intresserad av:
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.