Vanliga frågor

Vi får en hel del frågor om våra fantastiska LSS-boenden. Här nedan försöker vi besvara de vanligaste.

Miljö och energi

Är alla era hus passivhus?

Alla boenden vi byggt hittills är certifierade enligt antingen FEBY18 eller internationella passivhusstandarden (IGPH). Ett boende har vi även certifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Just nu kikar vi på att eventuellt gå över helt till Miljöbyggnad. Oavsett vad vi landar i kommer alla våra boenden ha någon miljöcertifiering, och vara en väldigt energieffektiv byggnad.

Bygger ni enligt Miljöbyggnad?

Vi har dubbelcertifierat ett boende vi byggt enligt den internationella passivhusstandarden (PHI) och Miljöbyggnad Guld. Vi kikar just nu på att helt och hållet gå över till Miljöbyggnad Guld men har inte landat i något ännu.

Vad är energiförbrukningen i ett av era boenden jämfört med andras?

Energiförbrukningen i ett Emrahem är ungefär hälften av vad som är krav från BBR. Vi har siffror från specifika projekt, så om du är mer nyfiken på energiförbrukningen får du gärna kontakta oss.

Upplägg

Hur kan upplägget se ut om vi är en kommun som vill bygga med er?

Om vi vill bygga åt en kommun behöver vi delta i en hyresvärdsupphandling. I en hyresvärdsupphandling upphandlas hyreskontrakt, byggentreprenadkontrakt och närliggande tjänster (exempelvis projekteringstjänster) gemensamt, det vill säga paketeras tillsammans i en upphandling.

Vi är en stiftelse, kan vi bygga LSS med er?

Absolut! Vi har byggt åt både kommuner, vårdbolag och stiftelser.

Hur kan upplägget se ut om vi är ett vårdbolag som vill bygga med er?

Dialogen brukar börja hos våra projektutvecklare som kommer fråga ut er om era behov. Vi bistår med att hitta en tomt och skicka in bygglov. Sedan tar våra projektledare över och ser till att allt flyter på bra under hela byggprocessen. Efter överlämning och inflytt är det vi som står för förvaltningen.

Kan vi som föräldrar gå ihop och bygga ett LSS-boende med er?

Det kan ni! Vi har hittills inte byggt åt ett föräldrakooperativ, men möjligheten finns. I ett projekt hade vi fem föräldrar som via ett mindre omsorgsföretag kontaktade oss och vars barn nu bor tillsammans i ett Emrahem.

Jag vill bo i ett Emrahem!

Kul! Tyvärr bestämmer inte vi som får bo i våra hus, utan det gör en handläggare på din kommun. Vi har en karta över alla våra boenden, så där kan du se om det finns ett i din kommun, och i så fall kontakta din handläggare om möjligheten att få flytta dit. Kartan hittar du här.

Samarbeten

Vad ställer ni för krav på era samarbetspartners?

De vi ska samarbeta med behöver dela våra värderingar. Det kan handla om att ha rutiner för att säkerställa kvalitet genom hela processen och att ha hyresgästen i fokus. Rätt samarbetspartners är avgörande för att kunna skapa LSS-bostäder som håller hög kvalitet och som hyresgästerna kommer att trivas i.

Jobbar ni med ramavtal?

Det gör vi gärna! Vi ser stora fördelar med att skapa långsiktiga relationer med de vi jobbar med. Kontakta gärna vår projektchef för att undersöka möjligheterna till ett samarbete.

Förvaltning

Har ni förvaltning av era LSS-bostäder?

Det har vi. Vi äger och förvaltar alltid våra fastigheter såvida det inte är avtalat annat från början, t.ex. om en kommun vill äga och förvalta själva. Vi har avtal med bl.a. Securitas och Veteranpoolen som alltid finns lokalt.  

Vi vill gärna äga och förvalta själva, kan vi ändå bygga med er?

Ja. Vårt standardupplägg är ett hyresavtal, men vi är öppna för andra samarbetsformer.

Vem ringer vi för felanmälan?

Ni anmäler fel som dyker upp i vår app. Ligger det på oss att åtgärda kommer vi att skicka ut rätt person som åtgärdar felet. I manualen ni fått kan ni se vilka grejer som täcks av garanti, vad ni själva ansvarar för och vad som är vårt ansvar.

Pris

Vad kostar det att bygga ett LSS-boende? Vad blir hyran?

Det är svårt att svara på utan att veta förutsättningarna för det specifika projektet. Vilket typhus ska byggas? Hur ser tomten ut och behöver det göras något förberedande arbete på den? Vad kostade tomten? Vill ni göra några tillval? Först när vi rett ut allt det kan vi närma oss ett svar på den frågan. Hör av dig till någon av våra projektutvecklare så ska de hjälpa dig på vägen.

Vad ingår i hyran?

Det regleras i vår överenskomna gränsdragningslista, men generellt är det kallhyra.

Vad är hyran för en lägenhet?

Det är det inte vi som styr över. Vi hyr ut fastigheten till vår kund (t.ex. en kommun eller ett omsorgsföretag) som i sin tur hyr ut lägenheterna till de som ska bo där. Vissa kommuner har ett hyrestak för LSS-lägenheter som styr över hur mycket hyra man får ta ut. Det bästa är att kolla med handläggaren på din kommun hur det funkar just där.

Konceptet

Har ni mer än LSS-boende?

För närvarande; nej. Just nu bygger vi bara LSS-bostäder. De få gånger vi bygger något annat, t.ex. radhus eller lägenheter, så är det i samband med ett LSS-projekt.

Bygger ni bara era typhus?

För det mesta gör vi det. Vi har dock deltagit i upphandlingar där kommunen haft specifika krav som inte passar in på något av våra typhus där vi tagit fram ett hus som är unikt för just den upphandlingen. Så det är vi öppna för så länge kraven i upphandlingen ligger i linje med vårt tankesätt och håller hög kvalitet. Men även då utgår vi från vårt koncept på lägenheter som vi vet uppfyller utökad tillgänglighet och andra krav som finns.

Har ni ett LSS-koncept för äldre?

Det har vi! Det togs fram för ett projekt i Helsingborg som tyvärr aldrig blev av, men vi hoppas verkligen på att få bygga det någon annanstans. Vi tror på att framtidens LSS är ännu mer målgruppsanpassat, och att olika temaboenden skulle kunna vara en väg att gå!

Har ni ett LSS-typhus med en eller två lägenheter?

Det har vi! Vi har både en variant med en lägenhet, och en med två där personalutrymmet ligger på mitten. Ser ni behovet hos er för mindre enheter är det alltså bara att höra av sig!

Kan vi göra förändringar i husen?

Ja. Vi utgår från vårt typkoncept men kan göra justeringar och anpassningar efter kundens behov och önskemål.

Bygg

Hur säkerställer ni att ni minskar era utsläpp och avfall under byggprocessen?

Vi har ett kvalitetsledningssystem med en miljöpolicy som styr hur sådant hanteras. När det gäller avfall på byggarbetsplatsen så sorteras allt och tas till godkänd deponi.

Har ni egna byggare?

Nej, utan vi samarbetar med byggentreprenörer och installatörer som oftast finns lokalt där boendet ska byggas. De vi ska samarbeta med behöver dela våra värderingar och hålla hög kvalitet. Det är också en stor fördel om de är bekanta med våra hus och vem vi bygger för. Därför jobbar vi mycket med ramavtal.

Vilken entreprenadform är det?

Vi bedriver som oftast våra byggprojekt som en delad utförandeentreprenad. På så sätt har vi full kontroll över projekteringen och vilka entreprenörer som arbetar på våra byggarbetsplatser. Delad utförandeentreprenad innebär att till exempel bygg, mark, el och så vidare upphandlas separat och de utför enligt våra handlingar. Vi har alltid en projektledare här från oss som håller koll på projektet.

Hur lång tid tar det att bygga ett LSS-boende?

Från att vi sätter spaden i marken tills att vi står där och skålar på invigningen brukar ta ca 13 månader.

*” anger obligatoriska fält

Ladda ner

Vad skoj att du vill veta mer. Fyll i din email, så skickar vi dig en kopia / länk till vart du kan ladda ner filen/erna.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Boka ett digitalt möte

Är du en kommun eller vårdbolag som vill få en mer omfattande genomgång av klokheten i våra husmodeller så boka ett digitalt möte med en av våra boendeutvecklare. Ett digitalt möte tar ca 30-45 minuter.

Vad vill du veta mer om?

Din kontaktinformation

Jag kommer från:
Jag är särskilt intresserad av:
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.