FUNÄSDALEN – 24/1 – Fyra färdiga lägenheter lämnade hamnen i Landskrona under gårdagen för att köras hela vägen upp till Funäsdalen. På plats i den Härjedalska byn är tanken att de ska bidra till att minska bostadsbristen. Det är Emrahus systerbolag Morgondoppet, som även bygger 11 radhus i Funäsdalen, som står bakom projektet.
Det blåser kallt i Landskrona hamn när två kranbilar försiktigt tar sig in i en av de massiva industrilokalerna. I utrymmet innanför står fyra lådor och väntar. Var och en är ganska så exakt 35 kvadratmeter stor, och innehåller en helt färdig lägenhet. Kök, förvaring och helkaklat badrum skymtar inuti kuberna, som försiktigt plockas upp av kranbilarna för att placeras på en av de väntande lastbilarna.
Lägenheterna ska nu ut på långfärd. Under de kommande två dagarna ska de färdas från Landskrona upp till Funäsdalen. Projektledare Martin Björne, som var på plats vid lastningen, är nervös och förväntansfull inför lägenheternas kommande äventyr.
– Det är ju över 90 mil rakt norrut i vinterväglag. Vi har dubbel- och trippelkollat så att lägenheterna ska klara sig, så det finns ingen anledning för mig att vara orolig, men det är klart att det är pirrigt, säger han.
Morgondoppet är systerbolag till Emrahus, som bygger ett LSS-boende i Funäsdalen. Morgondoppet utvecklar i vanliga fall radhuskvarter med hög arkitektonisk nivå på vattennära tomter. Företaget styrs dock, precis som Emrahus, med lika delar hjärta och hjärna. När företagets VD Robin Berkhuizen läste att två platser på ett äldreboende i Funäsdalen fått stängas för att personalen inte hittade någonstans att bo tog han genast kontakt med kommunen.
– Jag kände att så kan vi inte ha det, speciellt när vi bygger en gruppbostad där. Tänk om liknande problem uppstår för personalen som ska jobba där? Jag erbjöd mig att använda en del av Morgondoppets tomt för att bygga ett nytt hyreshus med små lägenheter anpassade efter en typisk omsorgsarbetares ekonomi och livssituation, berättar han.
Kommunen hyr huset av Morgondoppet. Huset och lägenheterna är ritade för att erbjuda en bra livskvalitet till lågt pris och med en begränsad klimatpåverkan.
– Man kan säga att lägenheterna är designade efter konceptet ”compact living”. Det är en liten boyta, med en smart planlösning och omsorgsfullt valda material. På så sätt får man en fin lägenhet utan att hyresnivån sticker i väg. Sen är huset utrustat med ett FTX-system vilket ger en bra energistandard och grundläggningen består av albabalkar för att dra ner på mängden betong, säger Robin Berkhuizen.
Idag står en tom grund på den centralt belägna tomten, men när lägenheterna kommer fram kommer det gå undan. Dagen efter leverans ska takstolar, råspont och takpapper på plats. Efter ett fåtal timmar kommer ett nästan färdigt hyreshus stå på tomten. Lägenheterna är redo för inflyttning den 1 april.