LSS-experten Emrahus firade på måndagen att man färdigställt sitt 30:e LSS-boende. Boendet, som ligger i Eksjö och är ett boende för barn och unga, invigdes med bandklippning tillsammans med byggare, hyresgäst och kommunen.

En bild som visar klädsel, person, fotbeklädnader, utomhus Automatiskt genererad beskrivning

Robin Berkhuizen (Emrahus) Och Katarina Holm (Astoria Individstöd).

 

Emrahus har sedan 2014 byggt LSS-bostäder i hela landet. I måndags nåddes en ny milstolpe då man kunde inviga det 30:e boendet och lämna över nycklarna till den hyresgäst som ska driva själva verksamheten.

– Det finns en enorm brist på LSS-lägenheter i Sverige. 47% av kommunerna har inte tillräckligt med bostäder. Så att vi har kunnat bidra till att fler äntligen kan få den bostad ­­– den insats – de enligt lag har rätt till känns fantastiskt, säger Emrahus VD Robin Berkhuizen.

 

Boendet är ett barn- och ungdomsboende, även kallat 9:8. Ett viktigt mål med dessa bostäder är att det ska vara så hemlikt som möjligt, och att det ska upplevas som att bo med en familj.

 

Totalt har boendet sex rum och i Emrahus koncept finns alltid ett stort fokus på att skapa en miljö som är lugnande och hemtrevlig. Jordnära och dova toner är genomgående i boendet, och på taket till cykelförråd sitter sedumväxter. Boendet kommer att certifieras enligt FEBY som är en passivhuscertifiering.

 

De unga som kommer att bo på boendet har någon funktionsnedsättning och kommer ha vars ett rum med ett eget badrum. På boendet finns också gemensamma vardagsrum, ett kök och uteplats. Personalen har sin egen del med kontor, pentry, vilrum, omklädningsrum samt badrum.

– Två av rummen ligger avskilt från de andra och har ett eget vardagsrum. Tanken är att det ska vara mer flexibelt för att kunna arbeta med två olika grupper som har olika stödbehov, eller att kunna använda den delen för de som snart ska flytta till en gruppbostad för vuxna eller en egen lägenhet och då kan öva lite på att vara mer självständig i den delen, säger Magnus Nihlén på Emrahus som varit projektledare för bygget.

En bild som visar träd, utomhus, egendom, byggnad Automatiskt genererad beskrivning

 

Fakta: Emrahus i siffror

Totalt byggda LSS-bostäder: 30 (1 serviceboende, 3 barn- och ungdomsboenden, 1 kombinerat grupp- och serviceboende, 25 gruppboenden)

Totalt antal lägenheter: 171 lägenheter (på grupp- och servicebostäder) + 19 rum (på barn- och ungdomsboenden)

Orter med ett Emrahem: Lund, Landskrona, Helsingborg, Tyringe, Ronneby, Bräkne-Hoby, Oskarshamn, Eksjö, Åseda, Borås, Göteborg, Uddevalla, Götene, Motala, Nyköping, Karlstad, Örebro, Västerås, Vallentuna, Gävle, Funäsdalen

 

 

Fakta: brist på LSS-bostäder

Boverket släpper varje år sin bostadsmarknadsrapport där kommuner har fått svara på hur det ser ut i deras kommun med bostäder för olika målgrupper, däribland bostäder för personer med funktionsnedsättningar. Rapporten som kom ut i maj i år visade att 137 av landets 290 kommuner (47%) har brist på LSS-bostäder. Bristen har legat runt 50% de senaste 10 åren.

 

Presskontakt

Mikaela Bjarve

Kommunikatör

mikaela@emrahus.se

072 - 968 39 99