Ett vackert LSS-boende med tegelfasad och sedumtak har tagit form i Landskrona. Förutom att bli det första LSS-boendet någonsin att utrustas med det hälsofrämjande belysningssystemet Human Centric Lighting är ambitionen att det ska bli den första byggnaden i Sverige som har en dubbel certifiering som både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld.
Landskrona blir snart hem till Sveriges kanske mest ambitiösa LSS-boende hittills. Egentligen är det inte så märkligt; kommunen är trots allt basen för företaget Emrahus, som i flera år specialiserat sig på att konceptutveckla och bygga just LSS-boenden. Den nya grupp- och servicebostaden, som byggs i Borstahusen, kommer bli företagets flaggskepp.
– Flera år av utveckling ligger till grund för det här projektet. Planlösningen och interiören har finslipats för att vara så kognitivt tillgängliga som möjligt. Redan där vet vi att vi skapar ett boende som kommer hjälpa både hyresgäster och personal att må bra. Nu kompletterar vi med nya tekniska lösningar för att ta huset till nästa nivå. Sen har vi naturligtvis lagt mycket fokus på det arkitektoniska för att skapa ett vackert boende som passar väl in i sin omgivning, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.
Boendet är utrustat med Human Centric Lighting, på svenska även känt som dygnsrytmbelysning. Detta innebär att belysningen i huset automatiskt anpassar sig under dagen, i både färg och ljusstyrka, för att efterlikna en vårdag. Forskning visar att detta leder till ökat välmående, bättre sömn och högre energinivåer. Tekniken är relativt ny och har hittills främst använts i skolor och sjukhus.
– Det har aldrig testats i ett LSS-boende tidigare. Vi har länge velat göra det, men den krassa verkligheten har varit att de färdiga systemen varit för dyra. Därför har vi utvecklat vårt eget system tillsammans med Novemberbolaget och Maxel, och kan nu använda det i alla våra Emrahem, med start i Landskrona, berättar Robin Berkhuizen.
Klimatcertifiering upphöjt till två
Även miljöaspekten har vägts in när boendet har tagits fram. Emrahus certifierar alltid sina boenden som FEBY Guld eller enligt den internationella passivhusstandarden. I det här fallet har de även valt att satsa på en certifiering som Miljöbyggnad Guld.
– Det är lite olika saker man tittar på när man certifierar ett hus som passivhus jämfört med när man certifierar huset som en miljöbyggnad. Det funkar bra att kombinera, resultatet blir en byggnad som har väldigt låg påverkan på klimatet, med hållbara material och låg energiförbrukning. Samtidigt får du ett riktigt bra inomhusklimat. Jag vågar nog påstå att det här blir Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin, säger Anders Linde, arkitekt på Emrahus.
Emrahus har valt att certifiera boendet i Landskrona enligt den något tuffare internationella standarden för passivhus. Huset beräknas förbruka 51 660 kWh/år till uppvärmning, jämfört med ett genomsnittligt flerbostadshus i samma storlek som förbrukar 100 590 kWh/år. Certifieringsprocessen beräknas vara färdig i februari.
Placering och konstruktion ska hjälpa målgruppen att utvecklas
Det nya boendet i Landskrona blir unikt på flera vis. Ofta ligger LSS-boenden lite avskilda, men den här byggs i ett område med blandad bebyggelse, med både äldre och barnfamiljer som grannar. Boendet uppförs tillsammans med en grupp radhus på samma tomt. Radhusen och boendet kommer dela på en del gemensamma ytor, bland annat ett utegym.
Landskrona stad kommer bedriva verksamheten i boendet och är väldigt nöjda med husets placering och utformning. Det var viktigt för staden att ha ett boende där både personalen och de boende kan må så bra som möjligt.
– Vi är stolta över det här nya LSS-boendet som ger personer med funktionsnedsättning ett hem som skapar livskvalitet, självständighet och trygghet. Det är extra glädjande att det är Emrahus, ett företag med säte i Landskrona, som bygger det. Det första på hemmaplan, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad.
Öppet hus den 27 januari
För den som är nyfiken på det nya LSS-boendet kommer Emrahus hålla i ett öppet hus kl.11-15 fredagen den 27 januari. Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs.