Foto: Marco Pusterla
LSS-boendet har tidigare vunnit Årets Bygge i kategorin samhällsbyggnad, Årets Miljöbyggnad som delas ut av Sweden Green Building Council samt Landskrona stads stadsbyggnadspris. Skånes arkitekturpris blir därför projektets fjärde pris.
LSS-boendet som utvecklats av Emrahus och som drivs av Landskrona Stad är i två plan och innehåller totalt 13 lägenheter för personer med funktionsnedsättningar. Precis intill och endast avskilt av en smal gränd ligger de fyra radhusen som Kvarteret Morgondoppet står för. Ett gemensamt utegym, ett litet torg och en boulebana finns för både hyresgästerna i LSS-boendet och radhusägarna att nyttja.
– När vi började fila på detta projektet ville vi göra något där LSS-boendet var integrerat med annan bebyggelse. Det tycker jag verkligen att vi lyckats med. Och det faktum att vi vunnit fyra priser för detta projektet nu visar också på att LSS-bostäder kan vara arkitektoniskt intressanta och utmana bilden på hur LSS-bostäder sett ut de senaste 30 åren, säger Robin Berkhuizen, VD på Emrahus.
På Jacobson Pusterla arkitekter är det framförallt Marco Pusterla som jobbat med projektet.
– Sockergränden visar på att höga ambitioner kring arkitektur kan bidra till att förgylla vardagen för fler människor. Det har funnits en bra samsyn med alla inblandade på vad vi vill åstadkomma, säger Marco Pusterla.
Robin Berkhuizen, som är huvudägare av både Emrahus och Kvarteret Morgondoppet, känner ändå en extra stolthet över just LSS-boendet i projektet.
– Det är otroligt kul att vi med detta kan sätta LSS på kartan, vi är väldigt stolta, avslutar Robin Berkhuizen.